woensdag 7 juni 2017

De diagnose (1): Lactose intolerantie

Definitie lactose intolerantie: Bij een lactose intolerantie krijg je problemen met je darmen wanneer je teveel lactose ( = melksuiker) binnen krijgt. Lactose komt vooral voor in melk en melkproducten, maar zit ook bijvoorbeeld in kant- en klaar producten waaraan melkbestanddelen zijn toegevoegd. 

Inmiddels is het een jaar geleden dat onze jongste de diagnose lactose intolerantie kreeg op 2-jarige leeftijd. Na al van jongs af aan klachten gehad te hebben, vrijwel vanaf 1 jaar wanneer je ook producten met koemelk gaat toevoegen aan het eetpatroon van je kleine, mochten we eindelijk bloedprikken via de kinderarts en werd er een secundaire lactose intolerantie vastgesteld. Bij een secundaire lactose intolerantie kun je klachten ervaren, maar je kan het ook in je DNA / bloed bij je dragen zonder klachten te ervaren (is mij door de kinderarts verteld). Dat werd dus uittesten of lactosevrij eten het antwoord zou zijn op het probleem. 

Gezien de ernst van de klachten zijn we gelijk met een lactosevrij dieet gestart en binnen 'no time' knapte ons kind op. Het kreeg meer energie en het begon beter producten als brood te eten. De klachten kwamen dus duidelijk door de lactose! In overleg met een diëtiste hebben we het dieet van onze jongste bekeken en bleek ik er - dankzij grote vriend Google - al voldoende vanaf te weten om ermee aan de slag te gaan. Lactosevrije melk en desserts werden gehaald (zo min mogelijk soja producten, want ook daar werd niet goed op gereageerd ondanks dat een allergie of intolerantie voor soja niet is aangetoond in het bloedonderzoek), brood werd vanaf toen af aan alleen nog maar op waterbasis gekocht, elk etiket werd gelezen en stukje bij beetje knapte ons kind steeds verder op. En werd ik steeds wijzer ;-) Wat wel heel opvallend was: waar onze jongste voorheen nooit over buikpijn klaagde, deed onze jongste dit nu wel zo nu en dan. Waarschijnlijk heeft onze jongste nooit beter geweten en heeft het pas bij het starten met het lactosevrije dieet ervaren hoe het is om géén zere buik te hebben. Dat moet een heerlijk gevoel geweest zijn!

Onze oudste had ook al een aantal maanden veel buikpijn (zelfs al eens voor bij de huisarts geweest, maar die kon niks vinden) en andere vervelende klachten en vroeg na een paar weken of het ook lactosevrij mocht gaan eten, gewoon om het eens te proberen. Uiteraard vonden wij dit prima (baat het niet, dan schaad het tenslotte ook niet) en toen ook onze oudste er zo van op bleek te knappen, hebben we ook voor ons oudste kind een bloedonderzoek geregeld via de huisarts. En onze vermoedens bleken waarheid, want er werd een lactose intolerantie vastgesteld (op 5-jarige leeftijd). Een primaire lactose intolerantie in dit geval. Deze variant geeft eigenlijk altijd klachten, dus dat verklaarde een hoop. Nadat ook onze oudste op lactosevrij dieet ging, werden de klachten steeds minder en werden we zowaar een 'buikpijnvrij' (behalve wanneer er een andere oorzaak was uiteraard) huishouden. Behalve wanneer het toch een keer mis ging met toch wat melk of lactose in een product, want een ongelukje zit in een klein hoekje. Dat is vervelend uiteraard, maar gelukkig weet ik dat lactose eten verder geen schade aanbrengt aan de darmwand (wat bij het eten van gluten bij coeliakie wel het geval is). 

Helaas bleef het bij ons niet zo rooskleurig, want de oudste kreeg na een paar maanden opnieuw buikklachten. En dat terwijl de jongste prima functioneerde. Opnieuw moest we bloed laten prikken, dit keer onder andere op coeliakie (ook wel bekend als gluten intolerantie of gluten allergie). En dat bleek het begin van een nieuw hoofdstuk in ons 'allergie / intolerantie boek'. 

Over het vervolg wat de coeliakie betreft, vertel ik graag later meer. Voor nu ben ik vooral benieuwd naar jouw verhaal. Wanneer wist jij dat je lactose intolerant was en hoe is de lactose intolerantie bij jou vastgesteld? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...