woensdag 16 augustus 2017

Weer een nieuwe uitdaging...

Eerder schreef ik al eens in een blog dat onze oudste coeliakie en een lactose intolerantie heeft. Onze jongste is alleen positief getest op een lactose intolerantie, maar gelukkig niet op coeliakie. Helaas heeft het lactosevrije dieet er wel voor gezorgd dat het beter gaat, maar niet dat onze jongste ook daadwerkelijk klachtenvrij is. Dus een nieuw hoofdstuk van onderzoeken en uitproberen is aangebroken... Maar waar begin je?

In overleg met de kinderarts (die het op gevoelige darmen wilde gooien) zijn we uitgekomen bij een diƫtiste. Naast coeliakie bestaat er namelijk ook nog een non-coeliakie vorm (NCGS) waarbij gluten niet verdragen worden en klachten veroorzaken: glutensensitiviteit. Dit zijn wij nu aan het onderzoeken door ook onze jongste in ieder geval zes weken glutenvrij te laten eten. Onze oudste kan gelukkig wel wat lactose verdragen waardoor we een ruimere keuze in glutenvrije producten hebben, maar onze jongste kan echt niets met lactose verdragen. Dus die is nu ineens behoorlijk beperkt. En dat is wel eens heel lastig en zorgt soms voor een hoop gemopper (wat ik zeker ook wel goed kan begrijpen).

Momenteel is het eten hierdoor ook best wel een beetje een drama. Glutenvrij brood gaat er niet in (meerdere soorten bruin brood geprobeerd, ook als tosti - dan gaat er een halve in), behalve lekkere witte broodjes dan, kind wil bijvoorbeeld ook geen lactosevrije yoghurt met havermout en fruit, vrijwel geen rauwkost (eerst waren stukjes paprika lekker, maar tegenwoordig zijn dit soort hapjes "vies"), maar alleen maar rijstwafels. En af en toe een glutenvrije cracker. Niet erg voedzaam en zeker niet voor twee maaltijden (ontbijt en lunch) per dag. Gelukkig gaat fruit er wel goed in (mits het een banaan of rood fruit - zoals aardbeien of frambozen - is), dus dat geven we nu maar bij de maaltijden voor de vezels. Anders gaan we van diarree naar verstopping straks en dat moeten we ook niet hebben.

Inmiddels heb ik voor de jongste online het een en ander besteld wat mogelijk wel in goede aarde valt. Het is niet erg gezond vanwege alle toevoegingen, maar je moet soms toch wat. Zo gaan we nu een soort chocolade cruesli proberen en een gluten- en lactosevrije ontbijtkoek. Hopelijk gaat dit er dan wel in en komt er wat meer variatie in het eten dan alleen rijstwafels of eens een cracker.

Gelukkig is het voorlopig maar voor zes weken, die zijn wel te overzien, maar als dit dieet aanslaat en de klachten verhelpt dan is het voor altijd. En dan wordt het toch een stuk vervelender, het slechte eten. Hoe pakken jullie dit aan met een kind wat de maaltijden niet goed eet (tussendoortjes, zoals snoepjes, koekjes, fruit en eens een chipje gaan namelijk prima)? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties! Bedankt alvast :-) Ennuh... ik hou jullie op de hoogte! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...