donderdag 28 februari 2019

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking met Consenza. Omdat glutenvrij eten duur is en zeker wanneer je op het randje van het bestaansminimum leeft, geven zij 15 pakketten weg met dagelijkse glutenvrije producten. Echt een super initiatief vind ik dat! Voor ons - met (gelukkig!) genoeg inkomen - is het vrijwel vanzelfsprekend om in de supermarkt de benodigde producten in onze winkelwagen te gooien. Maar dat is het natuurlijk niet voor iedereen. Misschien is het voor jou ook wel elke maand weer puzzelen.

Deze post maakte dat ik mij afvroeg of je ook een dag gezond glutenvrij zou kunnen eten, zonder vervangende producten nodig te hebben. En ja, ik denk dat het kan. Maar dat het voor de variatie aan eten en voedingsstoffen wel fijn is om daarnaast ook van glutenvrije producten gebruik te kunnen maken. Hoe zo'n dag er volgens mij dan uit kan zien? Dat beschrijf ik graag hieronder.

Ontbijt
Een goed ontbijt is een goed begin van de dag. Je lichaam moet weer opstarten en heeft genoeg energie nodig om er weer een hele dag tegenaan te kunnen. Wat zou je glutenvrij kunnen eten wat niet specifiek een dieetproduct is? En wat bovendien ook nog eens gezond is natuurlijk.
Onze kinderen ontbijten graag met rijstwafels (gewoon de goedkoopste uit de supermarkt) met bijvoorbeeld pindakaas er op. Ik weet dat er de laatste tijd veel te doen is over rijstwafels, daarom vind ik variatie ook zeker belangrijk, maar het is wel een optie. Je kunt de rijstwafels met pindakaas ook nog beleggen met plakjes banaan, zodat je gelijk ook je eerste fruit van de dag binnen hebt. En wil je geen rijstwafels eten gezien alle berichtgeving, dan zou je ook maïswafels kunnen overwegen. Heerlijk met een plakje (lactosevrije) kaas erop.
Je kunt ook ontbijten met een fruitsalade van gemengd fruit. Dit is niet persé goedkoop, want vers fruit is duur, maar vast gezonder dan diverse kant-en-klare, ook dure, dieetproducten. Je kunt het aanvullen met bijvoorbeeld wat noten. Of je fruitsalade eten met wat yoghurt. Maar als je ook lactose intolerant bent, zul je hiervoor wel een dieetproduct of lactase tabletten nodig hebben.
Een omelet of scrambled eggs met knapperige stukjes bacon is ook een heerlijk ontbijt. Je kunt er eventueel een Engels ontbijt van maken met witte bonen in tomatensaus en worstjes. Erg lekker en vullend, maar niet heel erg gezond. Je zou de omelet ook kunnen vullen met groenten, maar daar moet je van houden in de ochtend. Maar het is zeker wel een gezonder alternatief.
Je kunt ook bananenpannenkoekjes maken van een geprakte banaan en twee eieren. Erg lekker met wat kaneel erop.

Lunch
Wat eet je als lunch wanneer je geen gewoon brood kan verdragen, maar ook geen dieetproducten wil kopen? Nou, er zijn genoeg andere opties. Hierbij wat ideeën:
Rijkgevulde groentenomelet of fritatta. Heerlijk en ook een handig gerecht om restjes groenten in te verwerken. Hiermee ga je gelijk ook verspilling tegen.
Gevulde soep. Denk aan een heerlijke groentensoep met veel groenten en eventueel gehaktballetjes. Onze oudste houdt hier bijvoorbeeld erg van soep gemaakt van kippenbouillon, kleine stukjes kipfilet, wat diepvries tuinerwten, wat maïskorrels en een handje gekookte rijst (meestal basmati rijst). Eenvoudig, maar wel lekker en het vult goed. Linzensoep is ook heerlijk en kan een lekkere vegetarische optie zijn. Let bij het maken van soep, wanneer je bouillonblokjes gebruikt, wel altijd goed op de verpakking. Niet alle blokjes zijn glutenvrij (en lactosevrij).
Een (groene) salade is ook een goed alternatief voor de boterham. Je kunt deze eventueel vullender maken met bijvoorbeeld wat quinoa of met noten.
Er zijn ook mensen die rijstwafels of maïswafels als lunch eten, maar zelf vind ik dat niet voedzaam genoeg als ik naar onze eigen behoeften kijk. Maar het zou een optie voor je kunnen zijn.

Diner
Het avond eten biedt volop mogelijkheden om eenvoudig glutenvrij te eten. Neem een maaltijd met aardappels, groenten en vlees (lees hierbij wel goed de verpakkingen, maar er is echt veel verkrijgbaar wat glutenvrij is) en je zit goed. En je kan hier natuurlijk volop mee variëren.
Ook groenten, vlees en rijst of quinoa zijn een goede combinatie. Je kunt zelf naar smaak een gerecht hiermee klaar maken. Let wel op met kant-en-klare sauzen uit de supermarkt bijvoorbeeld. Die kunnen gluten bevatten.
Wil je liever vegetarisch eten? Dan wordt het iets lastiger. Veel vleesvervangers bevatten namelijk tarwe (= gluten). Maar er zijn er wel die ook glutenvrij zijn. En je kunt natuurlijk je vlees ook vervangen met plantaardige alternatieven, zoals peulvruchten of linzen, of met een gekookt of gebakken eitje. Op internet zijn genoeg recepten te vinden hiervoor. Zo ben ik pas geïnspireerd door een recept voor het maken van kidneybonen falafel welke ik online vond. Die wil ik zeker eens gaan maken.
Een gevulde soep, met bijvoorbeeld rijst, is ook een heerlijk idee voor het diner. Of een lekkere salade, wanneer je graag wat 'lichts' wilt eten.

Tussendoortjes
Er wordt geadviseerd om elke dag 2 stuks fruit en voldoende groenten te eten. Dit zijn dan ook prima glutenvrije tussendoortjes. Eet een banaan of neem wat snoeptomaatjes of schijfjes komkommer en je kan er weer even tegenaan. Ook gedroogd fruit is een heerlijke optie.
Noten zijn ook een prima tussendoortje. Noten zijn wel wat duurder dan bijvoorbeeld een komkommer, maar ze verzadigen goed, waardoor je aan een handje genoeg hebt. En ze bevatten ook nog eens een goede vetten.
Een gekookt eitje is ook een eenvoudig, maar lekker tussendoortje.
Wil je toch wat 'snacken' denk dan eens aan (zelfgepofte) popcorn. En mag het nog iets ongezonder, dan kun je ook een schaaltje naturel chips nemen of een snoepje. Veel snoep, behalve drop en tum tum, is glutenvrij. Lees hierbij wel goed de verpakkingen.
Je kan ook nog even de ontbijttips lezen. Daar zitten ideeën bij die ook prima als tussendoortje kunnen.

Nu ik dit zo allemaal eens op een rijtje zet merk ik dat er eigenlijk best veel mogelijk is zonder dieetproducten. Bovenstaande is zomaar het eerste dat in mij op kwam, dus waarschijnlijk is er nog veel meer mogelijk. Zeker wanneer je niet zulke moeilijke eters in huis hebt. Hier hebben wij die helaas wel, dus ik ben erg blij dat de dieetproducten ons meer mogelijkheden bieden.

Wat eet jij graag wanneer je zonder dieetproducten glutenvrij wilt eten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...