donderdag 29 juni 2017

Recept: aardbeien kwarktaart met speculaas

Als er iemand jarig is, dan hoort daar taart bij. Tenminste, dat vind ik ;-) En hoe fijn is het dan als je kinderen ondanks hun intoleranties onbezorgd mee kunnen genieten! Daarom zorg ik altijd voor een gluten- en lactosevrije taart op zulke dagen. Voorheen werd dit meestal een vanille kwarktaart (onze jongste is niet dol op taart, maar wel op toetjes, vandaar de keuze voor kwarktaart), maar de mix die we daarvoor gebruikten is helaas niet meer verkrijgbaar. Dus zodoende werd het recent een aarbeien kwarktaart. En eigenlijk viel die uiteindelijk zelfs nog meer in de smaak :-) Onderstaand ons recept.

Ingrediënten: 
* 1 pak kwarkaartmix aardbei van Jumbo, waarvan je de bodemmix vanwege de gluten niet gebruikt, 440 gram
* 400 ml water
* 200 ml slagroom van MinusL (de ongeklopte, niet uit de spuitbus)
* 500 ml MinusL kwark (2x 250 ml) (of Alpro Go On - plantaardige kwark)
* 2 pakjes AH vrij van gluten speculaas (of ongeveer dezelfde hoeveelheid van Schär of een ander glutenvrij merk)
* 60 gram plantaardige boter, zoals Wajang boter
* taartvorm van 24 of 26 centimeter doorsnede

Bereiding:
Leg het velletje bakpapier uit de verpakking op de bodem van de springvorm. Doe de speculaasjes in een gesloten zak (zonder lucht) en verkruimel ze met een deegroller. Het blijft wat grover dan de oorspronkelijke taartbodemmix, maar dat vinden wij juist wel lekker. Verhit vervolgens de plantaardige boter en haal je pannetje wanneer de boter gesmolten is van de warmtebron. Hier roer je de speculaaskruimels doorheen en dit mengsel smeer je gelijkmatig uit over de bodem van een taartvorm (op de foto zie je een vorm van 24 centimeter doorsnede). Strijk dit (enigszins) glad met de bolle achterkant van een lepel en laat de bodem in de koelkast vervolgens ongeveer 10 minuten opstijven.
Vervolgens doe je de kwarktaartmix samen met 400 ml water in een beslagkom. Dit meng je met een mixer op de hoogste stand in ongeveer 3 minuten glad. Tip tegen het stuiven: doe eerst de mix in de kom en daarna het water, dat scheelt een hoop. Daarna voeg je de slagroom en de kwark toe en dit meng je nog ongeveer een minuut met de mixer. Het roze mengsel giet je vervolgens op de speculaasbodem in de vorm en je strijkt de bovenkant glad, zodat je een mooie gladde taart krijgt. 
Je kwarktaart moet vervolgens minstens een uur opstijven in de koelkast waarna je hem naar wens kunt garneren. Denk aan toefjes lactosevrije slagroom (MinusL, nu wel de spuitbus), verse aardbeien of wat je maar lekker vind.

Tip: Wil je nog meer genieten van de aarbeiensmaak? Voeg dan aan de kwarktaartmix wat verse (gepureerde) aardbeien toe. De kwarktaart zal daardoor wat zachter zijn, maar de heerlijk frisse aardbeiensmaak maakt dat helemaal goed :-)

Eet smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...