woensdag 23 augustus 2017

Recept: gluten- en lactosevrije pannenkoeken


Vanmiddag hadden wij een heerlijke, wat meer uitgebreide lunch dan anders. Dat kan hè, wanneer de kinderen op woensdagmiddag vrij zijn, heerlijk! We aten dan ook lekkere pannenkoeken, jam jam. Enerzijds ook wel een beetje uit noodzaak, aangezien de jongste nog steeds geen glutenvrij brood lust en toch ook niet kan leven op alleen rijst- of maïswafels als lunch, (knijp)fruit en een halve tosti van glutenvrij brood per week, anderzijds ook gewoon erg lekker :-) Wij zijn niet van de kant-en-klare pannenkoekmix, dus we maken onze "mix" altijd zelf. De samenstelling hiervan wil nog wel eens variëren, maar de variant die ik vandaag maakte bevatte ook nog eens vezels, waardoor ze naast dat ze erg lekker waren ook goed vulden. Graag deel ik hierbij dit lekkere recept ook met jullie.

Ingrediënten (voor ongeveer 10 stuks):

250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (wij gebruikten die van AH vrij van gluten)
50 gram glutenvrije boekweitmeel (ook van AH vrij van gluten)
2 grote eieren
1/2 zakje vanille suiker
flink stuk appel, geraspt
houdbare lactosevrije melk (pak 1 liter, halfvolle of volle melk AH)
plantaardige boter om mee te bakken (wij gebruikten AH plantaardige margarine)


Bereiding:
Weeg het bakmeel en het boekweitmeel af in een kom en meng deze door elkaar. Voeg daarbij de eieren en de vanille suiker. Rasp een flink stuk appel heel fijn boven de beslagkom en roer het beslag even om. Voeg hierbij de lactosevrije melk en blijf roeren totdat je een soepel beslag hebt. Ik denk dat er bij ons ongeveer een halve liter melk in ging.
Verhit vervolgens de plantaardige boter in een koekenpan. Maak deze goed heet en voeg een soeplepel beslag toe. Even goed de pan schuin houden, zodat het beslag zich goed kan verspreiden en vervolgens aan beide kanten de pannenkoek goudbruin bakken. Is je eerste pannenkoek klaar? Voeg dan indien nodig eerst weer een klein klontje plantaardige boter toe voor je opnieuw een soeplepel beslag in de pan laat glijden. En na het bakken: eet smakelijk!
Onze pannenkoeken werden wat dikker en lekker luchtig met dit recept. 


Variatietips:
Doe ook eens stukjes appel of rozijnen in de pan (of) door het beslag heen of beleg je pannenkoek na het bakken met appel, aardbeiden of ander fruit wat je lekker vind. Of maak eens een spekpannenkoek of een pannenkoek met lactosevrije kaas.
Uiteraard kun je er ook gewoon poedersuiker, bruine suiker of stroop op doen als je dit lekker vind.

Ik ben benieuwd: wat is jullie favoriete recept voor pannenkoeken? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...