woensdag 13 september 2017

Recept: gluten- en lactosevrije appeltaartvulling (ingemaakt)

Vandaag was het echt herfstweer in Nederland met de allereerste officiële herfststorm. Helaas betekende dit dat ook onze appels - die eigenlijk net nog even moesten blijven hangen voor de smaak - uit de bomen waaiden. Het gevolg was een flink aantal valappels met gekneusde plekken. Zonde om weg te gooien, maar wat kun je er dan wel mee doen? Appelmoes maken (maar daar houdt niemand echt van hier), een gluten- en lactosevrije appeltaart maken (staat momenteel in de oven, ruikt heerlijk!), een cake bakken (aangezien we ook bananen hadden die aardig rijp werden, heb ik vanmiddag weer eens die heerlijke gluten- en lactosevrije havermoutcake met fruit gemaakt) en... appeltaartvulling op voorraad maken! En dat is precies waar ik vanmiddag mee begonnen ben. Maar hoe doe je dat nu?

Allereerst heb ik een aantal lege glazen potten grondig schoongemaakt en gesteriliseerd. Daarna heb ik het volgende recept gevolgd:

Ingrediënten
* 2 kg appels (Jonagold uit eigen tuin :-))
* 2 el citroensap
* 250 gram suiker: 50 gram bruine basterdsuiker en 200 gram witte kristalsuiker (je kunt ook rietsuiker nemen bijvoorbeeld)
* 1 el kaneel
* scheutje koek- en speculaaskruiden naar smaak (ik gebruikte de kruiden van Silvo)
* 70 gram rozijnen
* 50 gram maizena (van Duryea, die is glutenvrij)
* snufje (zee)zout
* 500 ml water

Bereiding
Doe 2 el citroensap in een grote pan. Schil de appels en snij ze in blokjes. Doe de blokjes per appel in de pan en schud om met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
Voeg de suiker, het kaneel, de koek- en speculaaskruiden naar smaak, de rozijnen, maizena en het zout toe en schep dit goed om met de stukjes appel. 
Voeg het water toe in de pan en breng alles aan de kook. Laat dit 10 - 15 minuten zachtjes doorkoken tot je een dikke stroop ziet en de stukjes appel zacht geworden zijn.
Verdeel de vulling vervolgens over de gesteriliseerde potten en sluit deze af. Zet ze op z'n kop op een theedoek en laat ze afkoelen. Wanneer het deksel na het omdraaien niet meer klikt, zijn ze vacuüm en kun je de appeltaartvulling dus ook langer bewaren. Zet de potten wel koel en donker weg. Dit is erg handig voor wanneer je ook later in het jaar nog eens wilt genieten van je eigen appeltjes :-) En het scheelt ook een heleboel appels schillen wanneer je een appeltaart gaat maken, dat ook. 

Variatietips:
Uiteraard kun je deze appeltaartvulling gebruiken voor... appeltaart! Maar dat zal geen verrassing zijn. Verder kun je deze stroopachtige vulling ook prima gebruiken op een heerlijke gluten- en lactosevrije pannenkoek bijvoorbeeld. Of roer eens een beetje door de lactosevrije yoghurt. Zo maak je heel eenvoudig een heerlijk smultoetje!

Ik ben benieuwd: wat is jouw beproefde recept voor appeltaartvulling? 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...