zondag 10 september 2017

Wat eten jullie dan?

Wanneer mensen horen dat je kinderen gluten- en lactosevrij eten, krijg je wel eens de vraag wat je dan zoal eet. Want ja, er zijn natuurlijk best veel producten en recepten die dan afvallen. Nu merken wij qua tussendoortjes, ontbijt en lunch zeker wel dat we moeten afwijken van wat voorheen heel gewoon was voor ons. Zo kiezen we soms voor gluten- en lactosevrije vervangers, denk bijvoorbeeld aan crackers en koekjes, maar soms kiezen we ook voor nieuwe producten, omdat er producten zijn die (bijna) niet gluten- en lactosevrij verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan bepaald broodbeleg, zoals hagelslag of gestampte muisjes (beiden favoriet hier voor de diagnoses), of ontbijtkoek. De hagelslag hebben we inmiddels vervangen voor pure vlokken en we hebben glutenvrij kokosbrood aan ons "assortiment" toegevoegd (dit bevat ook vezels). Voor de ontbijtkoek zijn we nog zoekende naar een goed alternatief. 


Qua avond eten (diner) merken wij eigenlijk nog het minste verschil. Groenten, vlees en aardappels zijn meestal gluten- en lactosevrij (wij kopen ons vlees vaak bij de AH en daar heb je duidelijk de symbolen van glutenvrij en melkvrij op de verpakking staan plus een groot assortiment van vlees wat we wel kunnen eten). Verder kunnen onze kinderen ook prima rijst eten. Sinds ze glutenvrij eten ben ik wel vooral overgegaan op zilvervliesrijst vanwege de vezels. Wat we wel voor glutenvrij vervangen hebben zijn de verschillende pastasoorten, zoals fusili, spaghetti etcetera. En de kant-en-klare pakjes en zakjes, die komen er hier nu (bijna) niet meer in. Dat gaat vanwege de ingrediënten gewoon niet. Pas nu we soms gedwongen worden om producten uit een pakje of zakje zelf vers na te maken merk ik eigenlijk hoeveel gezonder en smaakvoller dit ook is. En vaak is het niet eens zoveel extra werk. Zo heeft mijn man al een paar keer heerlijke gluten- en lactosevrije kerriesaus gemaakt voor over de broccoli naar een recept uit de Allerhande. Dat hadden we eigenlijk al veel eerder moeten doen. Dus gluten- en lactosevrij moeten eten heeft zo ook zijn positieve kanten :-)

Onlangs deelde ik al ons recept voor een overheerlijke, zonnige ovenschotel. Hebben jullie hem al gelezen en/of gemaakt? Maar om jullie nog meer een idee te geven van wat wij nu zoal eten met de kinderen, zal ik onderstaand ons weekmenu van de afgelopen week met jullie delen. Ookal is niet alles even gezond of misschien niet jouw smaak (of die van je kinderen), wellicht doe je nog inspiratie op.

Maandag:
Op maandag stond glutenvrije fusili met maïskorrels, courgette, rundergehakt en een restje hamblokjes + saus van Knorr macaroni mix (kan sporen van bevatten) op het menu. Het enige kant-en-klare zakje wat wij nog wel gebruiken, omdat ik nog geen vervanger gevonden heb die iedereen lust.

Dinsdag:
Sinds dit schooljaar sporten beide kinderen op dinsdagmiddag. Daarom is dit een makkelijke dag voor ons qua eten. We aten dit keer AH shoarmareepjes met een glutenvrij wit broodje van Consenza, sla en schijfjes komkommer.


Woensdag:
Heerlijk, lekker maïskolven (met een beetje plantaardige boter) "knagen". Mijn kinderen zijn er dol op. We aten er gebakken biologische aardappelschijfjes met een AH magere grillburger bij. 

Donderdag:
Onze oudste was altijd dol op Babi Pangang of Babi Ketjap, gemaakt met een zakje Conimex. Helaas is dit nu niet meer mogelijk en dus hebben we een alternatief bedacht. We aten homemade kipsaté (kipfilet in blokjes gemarineerd in glutenvrije ketjap van Conimex met gluten- en lactosevrije satésaus van Hela) met snijbonen en zilvervliesrijst. Heerlijk! Op de foto kun je zien hoe dat er ongeveer uitziet, alleen zie je op de foto sperziebonen in plaats van snijbonen, omdat we die er meestal bij eten (ik had ze nu niet in huis, vandaar de snijbonen dit keer). 


Vrijdag:
Vrijdag aten we witte bonen in tomatensaus van HAK (is niet officieel glutenvrij, maar onze kinderen reageren er niet op), gebakken biologische aardappelschijfjes en een AH rundervink of AH runderhamburger (de kinderen mochten zelf kiezen welke soort ze wilden).

Zaterdag:
Op de één of andere manier is hier in huis "zaterdag patatdag" ingeslopen. We eten het niet elke week op zaterdag hoor, maar wel regelmatig. Het is dan wel niet zo gezond, maar wel lekker makkelijk. We aten ribbelfrietjes (van AH) uit de airfryer met een glutenvrije frikandel van Consenza en Zaanse mayonaise / Remia fritessaus / Hela curry. Vaak eten we dan nog wat fruit na als dessert en voor de vitaminen. 

Zondag:
Vandaag aten we een gerecht wat ik zelf bedacht heb toen de kinderen nog klein waren. We aten stukjes kip (zelf gekruid met peper en kerriepoeder) met maïskorrels, tuinerwten en basmatirijst. Een heerlijke combinatie (je kunt het ook eventueel met pandanrijst eten, mocht je dit lekkerder vinden). Als er wat over is maak ik er soms kippensoep van door wat kippenbouillon te maken (let goed op met kant-en-klare bouillonblokjes, want hier zit vaak gluten en/of lactose in!) en hier het restje kip, maïs, erwten en rijst in te doen. Is ook heerlijk als lunch, bijvoorbeeld de volgende dag. Vooral de oudste kan bij ons dit soepje wel waarderen. 

Ik hoop dat ik je met bovenstaand menu heb kunnen inspireren. Wanneer je zelf nog een lekker gerecht hebt wat je wilt delen, dan kun je deze achter laten in een reactie hier of op Facebook. Ik ben benieuwd :-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...