woensdag 7 februari 2018

Recept: kokoscake

Recent had onze oudste zin om iets te bakken. Maar dan wel eens iets anders dan anders. Ter inspiratie werden alle kookboeken erbij gehaald en alle mooie taarten en cakes hierin bekeken. Een taart ging hem niet worden, want dat was toch wel erg ingewikkeld allemaal, maar een lekkere cake daar zag onze oudste wel iets in. De kookboeken die bekeken werden waren allemaal 'normale' kookboeken, maar inmiddels zijn we creatief geworden en geven we graag een gluten- en lactosevrije draai aan de recepten. Zo ook aan deze kokoscake. Onderstaand ons recept zoals onze oudste deze heerlijke cake gebakken heeft. Zeker voor herhaling vatbaar! 


Benodigdheden:
* tulbandvorm
* (steel)pannetje

Ingrediënten:
* 200 gram plantaardige boter (bij gebrek aan Wajang boter in huis, gebruikten wij plantaardige boter voor op brood uit een boterkuipje, ging ook prima) + boter om de tulbandvorm in te vetten
* 4 eieren (maat M)
* 200 gram kristalsuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 100 gram glutenvrije bloem (wij gebruikte de C mix van Schär) + wat bloem om de ingevette tulbandvorm mee te bestuiven
* 100 gram maizena (die van Duryea is glutenvrij)
* 1 tl glutenvrij bakpoeder
* 125 gram kokosrasp + wat extra om de cake mee te bestrooien na het bakken
* 2 el jam (wij gebruikten aardbeienjam van Fred & Ed, maar je kunt in principe elke smaak gebruiken)
* 2 el water

Bereiding:
Smelt de 200 gram boter in een pannetje. 
Klop ondertussen de 4 eieren met de mixer op de hoogste stand in 2 minuten luchtig. Voeg langzaam 200 gram suiker en een zakje vanillesuiker toe. 
Meng de bloem, maizena en het bakpoeder en zeef het mengsel. Roer geleidelijk door het beslag. Voeg 125 gram kokosrasp toe en tot slot de hete boter. 
Vet een tulbandvorm in en bestuif de vorm met bloem. Doe het deeg (het is vrij vloeibaar) in de tulbandvorm en strijk glad. Doe de vorm ongeveer 50 minuten op 180 graden in de oven. Let goed op dat hij niet te donker wordt. 
Stort de cake na het bakken op een rooster en bestrijk deze direct met glazuur. Dit glazuur maak je eenvoudig door 2 eetlepels jam en en 2 eetlepels water te verwarmen in een pannetje. Heb je vrij grove jam? Wrijf de jam dan eerst door een zeef. Bestrijk de cake met het glazuur en bestrooi met de geraspte kokos. 
Laat de cake goed afkoelen en eet smakelijk! 


PS: Laat je het me weten als je de cake ook gemaakt hebt? Ik ben erg benieuwd naar jullie cakes! :-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...