zaterdag 29 juli 2017

Recept: gluten- en lactosevrije broodtaart

Zoals eerder al beloofd op Facebook zou ik het recept voor een gluten- en lactosevrije broodtaart met jullie delen. Een recept wat ik inmiddels in twee varianten gemaakt heb. In de eerste variant heb ik het met glutenvrij wit brood gemaakt, in de tweede variant heb ik gewerkt met glutenvrij fruitbrood (Genius). En allebei waren ze erg lekker. Daarom hierbij het recept voor een heerlijke lunch!

Benodigdheden (voor een taart voor ongeveer 4 personen):

300 gram (oud) glutenvrij brood, bijvoorbeeld wit brood of fruitbrood (je mag het ruim nemen qua gewicht)
500 ml lactosevrije melk


4 eieren
125 gram suiker
1 zakje vanille suiker
50 gram rozijnen
1 kleine appel in blokjes (optioneel, maar vinden wij erg lekker er in)
kaneel naar smaak (ongeveer een platte eetlepel)

Bereiding:

Doe de melk en de suiker in een pannetje en verwarm het geheel. Scheur ondertussen het brood in stukjes (net of je de eendjes gaat voeren) en doe deze in een beslagkom. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes. Houdt de blokjes nog wel even apart. Giet de warme gesuikerde melk bij het brood en laat het even intrekken. Zelf doe ik er dan vaak ook al de rozijnen bij, zodat ze een beetje gaan wellen, maar je kunt ze ook later pas toevoegen. Roer het zacht geworden brood om en voeg de eieren toe. Deze kun je het beste eerst in een apart bakje door elkaar heen klutsen. Vervolgens roer je het geheel nogmaals om en voeg je de overige ingrediënten toe, te weten het zakje vanille suiker, de rozijnen wanneer je dit nog niet gedaan hebt, de appel en de kaneel. Na het toevoegen van deze ingrediënten roer je het geheel nogmaals door elkaar en giet je het mengsel (wat er niet erg smakelijk uit ziet, ik geef het toe ;-)) in een ingevette taartvorm. Zelf gebruiken wij altijd een taartvorm met 26 cm doorsnede, maar dan wordt de broodtaart wel vrij plat.

Zet de taart vervolgens zo'n 40 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven (let tijdens het bakken wel goed op de kleur, haal hem er eventueel eerder uit wanneer hij erg donker begint te kleuren) en dan even wat laten afkoelen en smullen maar!


Je kunt de taart zowel warm als koud eten, dus als je een restje over hebt kun je hem prima in de koelkast bewaren en een dag later verder op eten.Variatietip: 
Je kunt de broodtaart in principe met elk soort brood en melk maken. Je kunt de taart bijvoorbeeld ook met bruin brood of met niet glutenvrij brood maken en ook met niet lactosevrije melk. Mits je dit kunt verdragen natuurlijk.

Ik ben benieuwd wat jouw favoriete variant is van deze heerlijke broodtaart. Wil je het met ons delen? :-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...