dinsdag 20 maart 2018

Jaarlijkse controle

Iedereen met de diagnose coeliakie kent het wel (of zou het moeten kennen): de jaarlijkse controle. Oftewel, bloed prikken om te kijken hoe het met de ontstekingswaarden in het bloed is. Want dit is de meeste eenvoudige manier om te bekijken hoe het gaat. Wanneer je je beter gaat voelen is dit vaak al wel een eerste teken dat het goed of beter gaat, maar je coeliakie kan ook (nog steeds) tot uiting komen zonder (heftige) klachten te ervaren is mij verteld. 


Onze oudste had onlangs deze controle. Gezien de leeftijd (7 jaar) hebben wij een jaarlijkse controle bij de kinderarts. Ondanks dat het een kleine moeite is om een beetje bloed te laten prikken, heeft het op een kind toch heel wat impact. Onze oudste vindt het toch altijd weer heel spannend zo'n naald in de arm. En geef dat kind eens ongelijk! Begin dit jaar hebben we bloed geprikt en onlangs kregen we via de kinderarts de uitslag. Best een spannend moment, want na (pas) een jaar glutenvrij eten kun je niet voorspellen hoe de uitslag zal zijn. Gelukkig was alles helemaal goed en waren de waarden zelfs >10! Echt boven verwachting goed en ontzettend fijn zo'n bevestiging van dat we het goed doen. Ik ben echt super trots op onze oudste, want die heeft dit op 7-jarige leeftijd toch maar mooi 'even' gedaan. 

Nu de uitslag zo goed is, mogen we weer een jaar wegblijven. Echt heel fijn. Nu hoeven we ons het komende jaar niet extra te richten op het glutenvrij eten zelf, maar kunnen we verder met onze ontdekkingsreis naar de lekkerste recepten. Onze oudste begint zich de laatste tijd steeds meer te interesseren voor het bakken van iets lekkers en wil ook regelmatig zelf aan de slag, dus er komt vast nog genoeg voorbij de komende tijd. Onlangs las ik ergens een verhaal van een moeder die een map maakte met daarin alle recepten die haar kinderen lekker vonden en die map krijgen ze dan mee wanneer ze het huis uit gaan. Echt een super leuk idee! Onze oudste ziet dit ook wel helemaal zitten, dus ik weet wat me te doen staat haha ;-) Het eerste recept wat er in gaat is die van de kokoscake. Die blijft hier toch wel favoriet. En hopelijk komen er nog een heleboel andere lekkere recepten bij. 


Hoe ga jij / gaat jouw kind om met de jaarlijkse controles? En wat is jullie favoriete glutenvrije recept? Ik ben benieuwd! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...