dinsdag 10 april 2018

Ontbijtjes voor jong en oud

Het ontbijt. Het wordt wel gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch ontbijt niet iedereen ´s morgens. Hoewel wij hier ook niet altijd zin hebben om te ontbijten ´s ochtends, doen wij dit wel elke dag. Je hebt - en zeker opgroeiende kinderen - deze energie nou eenmaal hard nodig om de dag mee door te komen! Het liefst ontbijten wij met z´n allen aan de keukentafel. 


Wanneer je glutenvrij moet gaan eten en altijd gewend was om brood, crackers of muesli te eten bij je ontbijt, dan moet je echt even omschakelen want helaas bevatten al deze producten gluten. Gelukkig zijn er tegenwoordig online of bij sommige supermarkten genoeg alternatieven te krijgen. Helaas niet allemaal de meest gezonde alternatieven, dus ook hierin proberen wij variatie aan te brengen. Het enige minder gezonde wat wij allemaal wel heel graag bij ons ontbijt eten is een (dun) plakje ontbijtkoek. Je hebt verschillende soorten glutenvrije ontbijtkoek (de niet-glutenvrije varianten zijn vrijwel allemaal lactosevrij en de glutenvrije juist meestal niet, maar ze zijn er wel!), maar de lekkerste vinden wij nog altijd die van Peijnenburg (let op: deze bevat wel melk / lactose, maar onze kinderen kunnen deze met mate verdragen).
Wat eten wij verder zoal bij ons ontbijt? Onderstaand een greep uit onze ontbijtjes, met daarbij hoe wij ze klaarmaken, wellicht ook voor jou ter inspiratie.

Glutenvrije overnight oats met appel en rozijnen

Wanneer jij of je kind van havermout houd, dan is dit een heerlijk recept. Van glutenvrije havermout en wat lijnzaad plus een handje rozijnen in een schaaltje, maken wij graag overnight oats. Wij voegen hier amandelmelk bij totdat alles goed onder staat, dekken het schaaltje af en laten het een nachtje in de koelkast staan. De volgende dag schillen we een kleine appel, verwijderen het klokhuis en snijden deze appel in blokjes. Deze blokjes verwarmen we vervolgens met wat kaneel in een steelpannetje totdat de appelstukjes zacht worden. Hier voegen we dan de overnight oats uit de koelkast aan toe en verwarmen dit kort mee totdat alles warm is geworden (niet laten koken!). Doe alles vervolgens in een schaaltje en smullen maar! 


Muesli met fruit en yoghurt
Dit is een ontbijtje waarmee je eindeloos kunt variëren. De basis is: muesli met daarover wat yoghurt en als topping (vers) fruit. Zo kun je glutenvrije 'naturel' muesli kopen, maar bijvoorbeeld ook muesli met gedroogd fruit of stukjes chocolade, net wat je lekker vind. Als yoghurt kun je bijvoorbeeld lactosevrije (vanille) yoghurt van Arla gebruiken of plantaardige yoghurt van Alpro. En wat je er vervolgens voor fruit als topping op doet is natuurlijk ook helemaal aan jou. De één houdt van banaan, de ander van een combinatie van fruit en noten, weer een ander (zoals wij, haha) is dol op aardbeien. Er is voor ieder wat wils. 

Rijstwafels en maïswafels
Toen onze middelste net glutenvrij moest gaan eten, waren de rijstwafels niet aan te slepen. En je kan er ook eindeloos mee variëren. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo eten, maar ook met chocoladepasta of pindakaas erop. En wil je echt gezond doen, dan kun je er ook nog fruit op doen. Denk bijvoorbeeld aan een rijstwafel met pindakaas en plakjes banaan. Lekker! Ook maïswafels zijn lekker bij het ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan een maïswafel met een plakje (lactosevrije) kaas of een plakje ham. Stiekem vind ik ze best wel een beetje naar popcorn smaken, haha. Kan best bij het ontbijt ;-) 

Banaan pannenkoekjes
Maak eenvoudig pannenkoekjes van een (over)rijpe banaan, twee eieren en wat glutenvrije havermout (de havermout kun je eventueel ook weglaten, maar dan vind ik het net een zoete omelet). Meng alle ingrediënten goed door elkaar, bak de pannenkoekjes wat wat (kokos)olie in een koekenpan en smullen maar. Erg lekker met wat kaneel erdoor of na het bakken eroverheen en met wat plakjes banaan erop. Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je er ook nog wat agavesiroop overheen doen. 

Smoothie
Hier zijn ze niet erg favoriet (helaas), maar een smoothie van aardbeien en (lactosevrije)yoghurt gaat er wel altijd in. En met bevroren aardbeien erdoor (of ander bevroren fruit) is het net een soort 'milkshake'. Ik deelde hiervan al eens een recept. Maar dat is misschien meer iets voor een tussendoortje als voor het ontbijt ;-) Naast deze aardbeien met yoghurt smoothie zijn er natuurlijk nog talloze andere varianten te bedenken en te maken. Met fruit, yoghurt en zelfs met groenten. Google maar eens op smoothie recepten en je komt van alles tegen. En daar zit vast wel iets bij wat jij of je kind lekker vind.

Ik hoop dat bovenstaande je een leuk inkijkje gegeven heeft in onze manieren van ontbijten en hopelijk geeft het ook wat inspiratie voor je eigen ontbijt of die van je kind(eren). Naast bovenstaande ontbijtjes kiezen we hier ook graag voor glutenvrije ('cracotte') crackers en natuurlijk kun je ook altijd voor een glutenvrije boterham of een glutenvrij broodje gaan 's morgens wanneer je dat nu eenmaal het lekkerst vind.  


Mocht je na het lezen van bovenstaande suggesties nog meer ideeën kunnen gebruiken? Hier heb ik er nog een paar, maar dan zonder 'werkbeschrijving': 
* hartige eiermuffins
* een omelet met groenten
* Engels ontbijtje met scrambled eggs, worstjes en witte bonen in tomatensaus (met eventueel toast van glutenvrij brood)
* (suikervrije) glutenvrije havermoutmuffins
* een fruitsalade

Laat gerust een reactie achter wanneer je nog een leuke / lekkere aanvulling hebt! En ben je op zoek naar lekkere ontbijtideetjes voor baby's? Kijk dan is op deze pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...